Bruggen - Kwartet2020

Ga naar de inhoud

Bruggen

Callender-Hamiltonbruggen (1947 - 1971)
A.W. Hamilton ontwierp dit soort bruggen. Hij overtuigde de heren van de ‘Callender Cable and Construction Co Ltd’ en zo kwam dit soort bruggen aan hun naam. De brug heeft veel weg van een Baily brug. Beiden typen waren zogenaamde Genie-bruggen en werden in en na de oorlog veelvuldig gebruikt om verwoeste bruggen te vervangen.
Draai spoorbrug (1865 - 1871)
Omdat de scheepvaart op de IJssel niet onder een vaste spoorbrug door konden werd er een draaibrug gebouwd. Deze ging open als er een schip aankwam. De punten bij de peilers waren bedoeld eventuele ijsvorming in de winter te breken. In Newcastle (GB) ligt nog een soortgelijke brug.
Verkeers- en spoorbruggen (1901 - 1940 )
De draaibrug uit de 19e eeuw werd aan het begin van de 20e eeuw vervangen door 2 op hoogte liggende spoorbruggen geflankeerd door een gelijkvormige verkeersbrug. Deze bruggen zijn in de 2e werledoorlog, tot 2x toe opgeblazen. In 1940 door het Nederlandse leger om de Duitse opmars te stuiten, en aan het eind van de oorlog door de Duitsers om de geallieerde opmars te dwarsbomen.
Tweede spoorbrug (1984)
Na twee treinongelukken werd besloten om van het enkelspoor een dubbelspoor te maken. Dat betekende ook dat er een tweede spoorbrug moest komen. En die werd in 1984 geplaatst.
Terug naar de inhoud