Oude ambachten - Kwartet2020

Ga naar de inhoud

Oude ambachten

Broodbezorger met hondenkar
In die tijd waren hondenkarren een normaal verschijnsel op straat. Niet alleen de bakker maar ook de groenteboer, de melkboer en de petroleumventer maakte gebruik van een hondenkar om hun waar bij de klanten te brengen. De hond werd ook wel het paard van de armen genoemd. Sinds 1963 is het gebruik van de hondenkar verboden. Ze werden vervangen door kleine, gemotoriseerde wagens die de bijnaam ijzeren hond kregen.
Paardenploeg Gebroeders Ubing
Deze broers zijn het land rondom huize Vredenburg aan het ploegen. Op de achtergrond zien we de huizen aan de verlengde Vredenburgstraat. In Westervoort beter bekend als het Rooie Darp.
Smederij Gerrit Wijnands
Gerrit had een smederij aan de Dorpstraat 26, toentertijd nog Dorp 26 genoemd. In die tijd waren er nog geen tractoren en Gerrit was dus dagelijks druk met het beslaan van paarden en andere boerderij gerelateerde smeedwerken. Hij werkte onder andere met carbid. Volgens de overlevering kreeg de dorpsjeugd rond oud en nieuw carbid van Gerrit om daarmee het oude jaar uit te knallen.
Slachterij Siepman (1939)
De Gebroeders Siepman, Leo en Louis bezaten een pand aan de Klapstraat. Later kwam hier een waterbeddenzaak in.  Leo was slager en Louis was bakker. Oorspronkelijk kwamen zij uit Huissen. Toen zij naar Westervoort kwamen hebben zij bovengenoemd pand aam de Klapstraat laten bouwen.
Terug naar de inhoud