Oorlog - Kwartet2020

Ga naar de inhoud

Oorlog

Veldgraf Captain R.T.Smith
Tijd om gesneuvelde soldaten een waardige begrafenis te geven was er niet. Vaak werden zij begraven op de plaats waar zij waren gesneuveld. Na de oorlog werden zij, voor zover mogelijk, alsnog herbegraven.
Gemeentehuis samenkomst troepen (1945)
Op deze foto zien we links het zwaar gehavende gemeentehuis en kijken we in de richting van de brug. Hier maakten de troepen zich klaar om Arnhem te bevrijden. De brug was vernield dus moesten zij in de buurt van de Veerweg de overtocht uitvoeren. Eerst met amfibievoertuigen, maar al snel lag er een noodbrug. Deze operatie staat bekend als de operatie Quick Anger en wordt elk jaar op 12 april herdacht.
Evacuatie familie Ederveen (1944)
De familie Ederveen moest, net als alle Westervoorters, het dorp verlaten. Deze familie had echter een bijkomend probleem. Naast hun eigen kinderen verbleven er ook twee joodse meisjes al geruime tijd bij de familie. Zij zaten daar ondergedoken. Waarschijnlijk hadden de Duitsers het te druk met het zich zorgen maken over de nadere geallieerden dat zij het niet hebben gemerkt dat de twee meisjes achter op de kar joodse onderduikers waren. De meisjes Bachrach uit Arnhem.
Polarbears (1945)
De Polarbears was een van oorsprong Engelse infanterie divisie, opgericht in 1908 als de West Riding Division. In 1915 omgedoopt tot de 49th (West Riding) Infantry Division. In de tweede wereldoorlog diende zij onder andere in IJsland. Hier is de naam PolarBears ontstaan. Het insigne van de PolarBears is een ijsbeer op een ijsschots. Hoewel zij afwisselend onder commando stonden van het Eerste en het Tweede Canadese Legerkorps bestonden de PolarBears uitsluitend uit Engelse soldaten. Westervoort is dus in feite bevrijd door de Engelsen
Terug naar de inhoud