Carnaval - Kwartet2020

Ga naar de inhoud

Carnaval

Prins Herman (Ysselköpkes) Prins Jo (Dolbotters)
CV. De Dolbotters was de eerste carnavalsvereniging in Westervoort. In 1954 werd de vereniging opgericht en werd Westervoort gedurende de drie dolle dagen Doldorp genoemd. In de jaren 80 van de vorige eeuw splitste de vereniging zich en er ontstond een tweede vereniging, de Ysselköpkes. Na een moeizame samenwerking in het begin konden de verenigingen steeds beter met elkaar overweg. Deze foto is daar een stille getuige van.
 
Herman Wieleman en Jo Krechting gebroederlijk naast elkaar.
Hofkapel “De Dieseltrekkers”
De Dieseltrekkers zijn vanaf 1957 de hofkapel van de Dolbotters. Een aantal leden van de harmonie Gregorius vormden de eerste hofkapel. De betekenis van de naam “Dieseltrekkers” komt uit het agrarische leven van vroeger. Dieseltrekkers waren de boerenknechten die voor de boer de distels, die schadelijk waren voor het vee, uit de weilanden haalden.
Boot van de Jeugdraad
Tijdens de optocht worden de leden Raad van Elf en de prins en prinses op een boot door het dorp gereden. Ook de jeugdraad heeft een eigen boot. De boot vindt zijn oorsprong in de legende van de heilige Werenfridus, die op een bootje tegen de stroom in, richting Huissen dreef en vervolgens in Elst werd begraven.
Loopgroep optocht (1993)
De optocht in Westervoort wordt altijd gehouden in het weekend voor het officiële carnavalsweekend. Daardoor is het een grote optocht omdat alle wagenbouwers uit de regio hun creaties meer dan één keer willen laten zien. Ook kent de optocht van oudsher veel loopgroepen. Die nemen heel vaak de lokale politiek op de hak. Maar ook actuele dorpse zaken zijn een geliefd onderwerp.
Terug naar de inhoud