Kunstwerken - Kwartet2020

Ga naar de inhoud

Kunstwerken

Herdenking Geallieerde oversteek (april 1945)
12 april 1945 staken de Polar Bears hier de IJssel over en zo startte de bevrijding van Arnhem. Het kunstwerk is een glasplaat met de bekende foto. (Zie kwartet Oorlog Polar Bears 1945)
Ga je op een bepaalde plaats staan dan zie je de soldaten met op de achtergrond de huidige Westervoortse bruggen
"Fibonacci" aan de IJsseldijk
Het kunstwerk gemaakt in 1994 door Pjotr van Oorschot  stelt de rij of reeks van Leonardo van Pisa (bijgenaamd Fibonacci) voor. De rij begint met 0 en 1 en vervolgens is elk volgende element van de rij steeds de som van de twee voorgaande elementen. Die reeks is te ontdekken op het monument aan de Rijndijk.
“Het Schip” op het dorpsplein
Het kunstwerk bestaat uit een betonnen schip, met op het 'dek' de geografische positie gegraveerd. (N.B. 51°57'45" - O.L. 5°58’1")
Op de steven staat een kamelenkop en op het achterdek een oosters prieeltje. Het kunstwerk is gemaakt door Harald Schole.
 
Gemaal aan de Pleijdijk
Het gemaal in Hondsbroeksche Pleij bij Westervoort werd in 2000 gemaakt door Martin van Lokven. Om de rivier meer ruimte te geven werd de Pleijdijk verlegd en er werd een hoogwatergeul, regelwerk en een waterpartij aangelegd. Bij hoogwater zorgen deze ingrepen voor meer afvoercapaciteit op de IJssel en Nederrijn. Het kunstwerk completeerde het geheel.
Terug naar de inhoud